Zijn sociale media gevaarlijk?

Scheiden is een uitdaging, en daarom grijpen zo veel mensen naar de meest gemakkelijk beschikbare uitlaatklep die ze kennen om hun emoties te ventileren: sociale media. Sociale media zijn een geweldig hulpmiddel om in contact te blijven met vrienden, spannende ervaringen te delen, en met nieuwe mensen in contact te komen. Tijdens een echtscheiding kunnen sociale media echter schadelijk en gevaarlijk zijn.

Hoewel sociale media soms als een geweldige uitlaatklep kunnen dienen, mag het nooit een plek zijn waar je naartoe gaat om persoonlijke informatie te delen die betrekking heeft op je echtscheiding.

Ontdek welke slechte sociale media gewoonten je tijdens je scheiding moet doorbreken:

Tirades en uitbarstingen

Hoewel het louterend kan voelen om je emoties aan de online wereld kenbaar te maken, kunnen de resultaten veel langduriger zijn dan je denkt. Hoewel je bedoelingen misschien onschuldig zijn, moet het delen van informatie over je aanstaande echtscheiding - de ontrouw van je echtgenoot, financiële problemen, geschillen over de voogdij over je kinderen, of andere soortgelijke problemen - helemaal verboden terrein zijn. Dit soort berichten kan als bewijs tegen je gebruikt worden bij de scheiding. Zelfs als je ex en jij niet meer via sociale media met elkaar verbonden zijn, ga er dan niet van uit dat je sociale accounts privé zijn. Hij of zij kan nog steeds te weten komen wat je post via vrienden, familieleden, of andere wederzijdse connecties.

Je locatie delen

Tegenwoordig maakt technologie het ons gemakkelijker dan ooit om elkaar in de gaten te houden. Hoewel het een tweede natuur lijkt om een foto van jezelf op vakantie te delen of "in te checken" bij een chique restaurant, moet je, als je een of ander juridisch geschil doormaakt, aan de mogelijke gevolgen denken. Het delen van je locatie tijdens je scheiding kan je echtgenoot munitie geven om in de rechtszaal tegen je te gebruiken. Als je bijvoorbeeld op vakantie bent in Marbella, zou hij of zij die informatie kunnen gebruiken om te bewijzen dat je niet zoveel alimentatie nodig hebt als je vraagt. Of, dit zou gebruikt kunnen worden om aan te tonen dat je niet genoeg tijd hebt om het hoederecht over je kinderen gelijk te verdelen. Wat de invalshoek ook is, bedenk altijd hoe het delen van je locatie je op de lange termijn kan kosten.

Posten van gezellige afbeeldingen

Een foto van jezelf met een glas wijn op de bank lijkt misschien onschuldig genoeg, maar het kan je in de rechtszaal uiteindelijk schaden. Beschouw elke foto die je plaatst altijd als potentieel bewijs dat tegen je gebruikt wordt in een rechtszaak, een ruzie over de verdeling van eigendommen, of elk ander aspect van je scheiding. De suggestie kan gewekt worden dat er problemen zijn in de omgang met alcohol. Zelfs als je denkt dat je deze beschuldiging kunt weerleggen, is het altijd beter het risico niet te nemen, dus deel nooit beelden of berichten over alcohol, drugs, of iets anders dat als gevaarlijk of onverantwoordelijk gedrag kan worden opgevat.

Het delen van juridische informatie

In elke juridische kwestie, familierechtelijk of anderszins, mag je nooit juridische informatie delen met iemand anders dan je advocaten. Het kan echter verleidelijk zijn om online te ventileren over je huidige frustraties of advies te vragen aan je sociale netwerk. Onthoud je ervan iets te delen over je echtscheidingsstrategie, ontmoetingen met je advocaat, verschijningen voor de rechtbank of bemiddeling, enz. Als je iets kwijt moet, of als je gewoon steun nodig hebt, praat dan met een vertrouwde vriend of familielid over wat je doormaakt en blijf weg van het internet.

Waarom zijn sociale media zo'n bedreiging tijdens een scheiding?

Berichten op sociale media kunnen in de rechtbank als bewijs tegen je gebruikt worden, en daarom is het van cruciaal belang alle gevoelige informatie voor jezelf te houden. Ook zou het soort roddels en onrust die een opruiende post zou kunnen veroorzaken niet alleen jou treffen, maar het ook je kinderen moeilijker maken. Als je kinderen zien dat je online kwaadspreekt over hun andere ouder, of als ze zien dat je je uitlaat over de moeilijkheden van de scheiding, kunnen ze zich daardoor schuldig, verward, gefrustreerd en gekwetst voelen. Zelfs als ze je sociale media niet zelf zien, kunnen ze de kern van het bericht van vrienden of familieleden opvangen. In plaats van dit soort reacties te riskeren, houd gevoelige informatie voor jezelf, en zorg ervoor dat je met je kinderen communiceert over hoe ze met jullie scheiding omgaan.


Annick De Pauw

Annick De Pauw is als advocaat verbonden aan de balie West-Vlaanderen, afdeling Brugge, en is gecertificeerd bemiddelaar in familierecht

http://annickdepauw.com
Volgende
Volgende

Wat moet ik vragen bij een echtscheiding?