Wat moet ik vragen bij een echtscheiding?

De verdeling van eigendom is een moeilijk aspect van het echtscheidingsproces. Het omvat de gezinswoning, eventuele andere gedeelde onroerende goederen, voertuigen, tegoeden op bankrekeningen , beleggingen, aandelenopties, pensioenuitkeringen, pensioenen, en zakelijke belangen. Met zoveel op het spel is het belangrijk te weten wat je kunt vragen als je in het proces van onderhandelen over een echtscheidingsregeling zit. Behalve het onmiddellijke resultaat en de veranderingen in je leven, zal deze overeenkomst ook blijvende gevolgen hebben voor je toekomst.

Ken je zaak

Bekend zijn met de feiten van je zaak is cruciaal voor het opstellen van een lijst van redelijke eisen voor een echtscheidingsregeling. Enkele van de feiten die jij en je advocaat moeten kennen zijn:

  • Waarde van bezittingen en het totale bedrag van eventuele schulden die je hebt

  • Financiële informatie over bezittingen, waaronder bankrekeningen, pensioenrekeningen, aandelen, obligaties, enz

  • De financiën van je echtgenoot, d.w.z. hoeveel hij/zij maandelijks verdient en waar het geld naartoe gaat

  • Kosten van huidig en toekomstig levensonderhoud (o.a. huisvesting, kinderopvang, onderwijs, gezondheidszorg, enz.)

Het is ook van cruciaal belang te aanvaarden dat je misschien niet alles krijgt waar je om vraagt. Zorg ervoor dat je bij het onderhandelen alleen vecht voor wat je werkelijk waardeert. Een van de grootste fouten die scheidende echtgenoten maken is tijd en geld besteden aan ruzie maken over onbelangrijke zaken. In plaats van emoties de situatie te laten beheersen, neem je de tijd om rationele beslissingen te nemen als je aan de onderhandelingstafel zit en kies je gevechten verstandig.

Compromissen sluiten helpt

Als je echtgenoot laat zien dat je bereid bent op sommige punten compromissen te sluiten, kan dat hem of haar aanmoedigen hetzelfde te doen. Wanneer echtgenoten zich tegen compromissen verzetten om elkaar te treiteren, kan dit tot gevolg hebben dat beide partijen verliezen wat ze van de scheidingsregeling willen en kunnen de kosten van je scheiding oplopen doordat het proces zich voortsleept.

Bedenk ook dat het onderhandelen over een overeenkomst (wat bij de meeste echtscheidingen gebeurt) je uit een rechtszaak houdt. In een rechtszaak zal een rechter alle beslissingen nemen en de voorwaarden van je echtscheiding bepalen, waaronder de verdeling van eigendommen, het omgangsrecht over de kinderen, enz. Om te voorkomen dat je naar de rechter moet, kun je ook echtscheidingsbemiddeling overwegen als hulp bij het oplossen van geschillen en het onderhandelen.


Annick De Pauw

Annick De Pauw is als advocaat verbonden aan de balie West-Vlaanderen, afdeling Brugge, en is gecertificeerd bemiddelaar in familierecht

http://annickdepauw.com
Vorige
Vorige

Zijn sociale media gevaarlijk?

Volgende
Volgende

Wat voor soort echtscheiding wil je ?