Valkuilen van co-ouderschap

Co-ouderschap is op zich al een uitdaging, maar als je ex-partner wraakzuchtig gedrag vertoont, wordt het proces extra moeilijk. Ouders die wraakzuchtig gedrag vertonen kunnen mentaal en emotioneel slopend zijn, en de onvoorspelbaarheid kan je op je tenen laten lopen. Lees verder voor een paar tips om effectief om te gaan met een co-ouder met veel conflicten.

• Stel duidelijke grenzen

Personen met een hoge conflictpersoonlijkheid hebben de neiging de grenzen van anderen te overschrijden, en daarom moet je je grenzen kenbaar maken. Het is belangrijk dat je niet emotioneel reageert als de andere ouder zich bezighoudt met gedrag dat tot conflicten leidt. Je hoeft niet op je ex te reageren tenzij het echt dringend is, dus voel je vrij om sms'jes en e-mails te negeren tot je afgekoeld bent en klaar bent voor een beschaafd gesprek. Onthoud dat je jezelf of je opvoedingsstijl niet hoeft te verdedigen tegenover je ex, zolang die zich maar aan de afspraken houdt.

• Neem nooit wat de andere ouder zegt persoonlijk op

De meeste co-ouders met veel conflicten projecteren gewoon hun persoonlijke problemen op hun ex. De sleutel om met hun wraakzuchtig gedrag om te gaan is je los te maken van het conflict. Verspil geen tijd en moeite met nadenken over hun kwetsende woorden. Je kunt niet veranderen wat je ex over je opvoedingsstijl denkt, dus wend je tot anderen in je leven die je kunt vertrouwen voor zekerheid en aanmoediging. Je zult waarschijnlijk merken dat het conflict tussen jou en de andere ouder minder gespannen wordt als je niet op hun gedrag reageert.


• Accepteer dat je de andere ouder niet kunt veranderen

We merken meestal dat de meeste stress die wraakzuchtige co-ouders veroorzaken komt doordat de ene ouder niet accepteert dat de ander zijn manier van denken of handelen niet zal veranderen. Hoe graag je ook wilt dat de andere ouder over zijn problemen heen komt en je kinderen op de eerste plaats zet, dat zal hoogstwaarschijnlijk niet gebeuren tenzij hij/zij zelf de wens heeft om te veranderen. Als je tot de conclusie bent gekomen dat de andere ouder alleen zal veranderen als hij/zij dat zelf wil, zul je merken dat het veel gemakkelijker is te stoppen met te proberen te controleren en je in plaats daarvan alleen op je eigen reacties en opvoedingskeuzes te richten.


Annick De Pauw

Annick De Pauw is als advocaat verbonden aan de balie West-Vlaanderen, afdeling Brugge, en is gecertificeerd bemiddelaar in familierecht

http://annickdepauw.com
Vorige
Vorige

Praten met een advocaat, wat moeten ze weten?

Volgende
Volgende

Hou de wissel beschaafd