Praten met een advocaat, wat moeten ze weten?
Als iemand naar de dokter gaat is het normaal dat alle details worden verteld, zodat een juiste diagnose wordt gemaakt, en een juiste behandeling wordt voorgeschreven. Men zou de dokter niet vergeten te vertellen over de koorts van afgelopen week, de misselijkheid bij het ontbijt, het gebrek aan eetlust, tenminste niet als als ze wilden dat de dokter goed zijn werk deed. Welnu denk aan een echtscheidingsadvocaat als aan een dokter.
Als je een echtscheidingsadvocaat inhuurt, moet die alle toepasselijke details van je zaak kennen om je belangen zo goed mogelijk te beschermen. Eenvoudig gezegd: als ze niet alle feiten hebben, kunnen ze hun werk niet doen.
Zonder alle feiten ziet je echtscheidingsadvocaat misschien de bedreigingen tegen je pas als het te laat is. Zelfs als jij en je echtgenoot vriendschappelijk met elkaar omgaan, moet je nooit de rechtszaal binnengaan zonder de best denkbare verdediging in je hoek. Daarom moet je je echtscheidingsadvocaat altijd alles vertellen wat je kunt over de omstandigheden rond je scheiding. Op die manier zullen, als dit soort aanvallen op je pad komen, je juridische pleitbezorgers er klaar voor zijn.
Als je een scheiding doormaakt, moet je je advocaat zeker op de hoogte brengen van:
Een affaire. Hoewel de rechtbank individuen niet langer straft voor vreemdgaan, zijn er nog steeds andere manieren waarop een affaire een echtscheiding kan beïnvloeden. Als een ontrouwe echtgenoot bijvoorbeeld een aanzienlijk deel van het gemeenschappelijke huwelijksvermogen aan zijn affaire besteedt, kan hij de andere echtgenoot dat geld verschuldigd zijn. Of, als een van beide echtgenoten samenwoont met een vriendje of vriendinnetje, kan dat gevolgen hebben voor het hoederecht over de kinderen, of kan dit invloed hebben op de hoegrootheid van de alimentatie.
Verborgen bezittingen of schulden. Het verbergen van bezittingen tijdens een echtscheiding is tegen de rechterlijke bevelen en kan ernstige gevolgen hebben, en daarom moet je advocaat op de hoogte zijn van eventuele malversaties. Bovendien, als je je echtgenoot ervan verdenkt bezittingen te verbergen, moet je dat aan je advocaat vertellen, zodat de ontbrekende middelen kunnen worden opgespoord.
Huiselijk geweld. De rechtbanken nemen elke vorm van huiselijk geweld zeer ernstig. Als je het slachtoffer van huiselijk geweld was, kan je advocaat misschien extra bescherming voor je regelen en zelfs voor voorkeur zorgen bij de toewijzing of het gebruik van de gezinswoning. Ook kan dit de omgangsregeling voor kinderen aanzienlijk veranderen, want mishandelende echtgenoten zijn minder geneigd hoederecht over kinderen te krijgen. Als je echter reden hebt om aan te nemen dat je echtgenoot je van huiselijk geweld kan beschuldigen, zorg dan dat je echtscheidingsadvocaat op de hoogte is, zodat hij of zij namens jou een verdediging kan voorbereiden.
Hoewel echtscheiding niet om "winnen" gaat, is er toch een zekere mate van geven en nemen, zodat je je uiteindelijk in een of ander opzicht kunt verdedigen. Je partner kan bijvoorbeeld meer zeggenschap willen over de kinderen, dus kan hij proberen je een ongeschikte ouder te noemen. Of, om meer alimentatie te krijgen, kan hij of zij buitensporige uitspraken doen of beschuldigingen uiten. Hoe het ook zij, je moet op deze situaties voorbereid zijn en je advocaat moet weten welke soorten beschuldigingen jouw kant op kunnen komen.