Annick De Pauw Advocaat

View Original

Wat zijn voorlopige maatregelen in een echtscheiding ?

Als je scheiding definitief is, hebben jij en je ex-partner een gedetailleerde overeenkomst of een vonnis waarin staat hoe je elk aspect van je scheiding moet afhandelen. Dit kan regels bevatten over de betaling van kinderalimentatie, de betaling van partneralimentatie, het omgangsrecht en het hoederecht over de kinderen, wat te doen met jullie gezamenlijk bezit, enzovoort. Maar terwijl je midden in het scheidingsproces zit, hoe moeten jij en je partner deze kwesties aanpakken?

Wat zijn voorlopige maatregelen?

Voorlopige maatregelen bieden echtparen een manier om kwesties aan te pakken tijdens de echtscheidingsprocedure. Zaken die aangepakt kunnen worden zijn onder andere een omgangsregeling over kinderen, partneralimentatie, bezit van de echtelijke woning, betaling van de hypotheek, het voorlopig gebruik van bepaalde goederen zoals een auto, en meer.

Voorlopige maatregelen helpen jou en je partner bij het vinden van een oplossing voor onduidelijkheden in jullie echtscheiding, terwijl het juridische proces voortgaat. Gerechtelijke uitspraken kunnen jaren in beslag nemen, en daarom kunnen voorlopige maatregelen essentieel zijn, vooral voor echtgenoten die kinderen delen en een regeling nodig hebben die onmiddellijk kan worden uitgevoerd.

Wanneer heb je een voorlopige maatregelen nodig bij een echtscheiding?

Het juridische proces in een echtscheidingszaak kan maanden of zelfs jaren duren. In die tijd moeten veel echtparen nog uitzoeken hoe ze moeten omgaan met gedeeld ouderschap, het verdelen van eigendommen, en hun nieuwe financiële situatie. Bijvoorbeeld, als de ene ouder gewoonlijk als voornaamste bezigheid voor de kinderen zorgt, kan het zijn dat de ouders een nieuw plan moeten uitwerken dat de andere ouder tijd met de kinderen gunt na het werk of in het weekend. Ook kan het zijn dat de niet-werkende ouder financiële hulp nodig heeft of een baan moet zoeken en een kinderopvang moet kiezen.

Meestal moeten dit soort zaken onmiddellijk behandeld worden, en ze kunnen zeker niet wachten tot de echtscheiding definitief is. In de tussentijd kunnen voorlopige maatregelen vastgelegd in een rechterlijke uitspraak dus juridisch bindende richtlijnen geven die de echtgenoten moeten volgen.

Op welke zaken kunnen tijdelijke beschikkingen betrekking hebben?

De rechtbank zal voorlopige maatregelen opleggen telkens als dat nodig is. Gewoonlijk duren deze beschikkingen tot aan het einde van de echtscheidingsprocedure.

Deze vonnissen kunnen de volgende zaken op tijdelijke basis regelen :

  • Een omgangsregeling voor kinderen vaststellen

  • Een bezoekregeling opstellen

  • Partneralimentatie verlenen

  • Kinderalimentatie verlenen

  • Geef een van de echtgenoten het bezit van het huis, de auto of ander eigendom

Hoe voorlopige maatregelen worden verkregen.

Als je voorlopige maatregelen voor je echtscheiding wilt verkrijgen, moet je eerst een echtscheidingsprocedure inleiden, waarna je gelijktijdig de vraag om voorlopige maatregelen bij de rechtbank kunt indienen. Hierbij moet je aangeven waarom je de tijdelijke beschikking nodig hebt en wat je wilt dat de beschikking inhoudt. Afhankelijk van wat je vraagt, is het van belang dat zo veel mogelijk bewijzen worden voorgelegd zodat de rechter de reële situatie kan beoordelen.

Laat ons kantoor je helpen

De rechtbank om een voorlopige maatregelen vragen kan aanvoelen als een ontmoedigende taak, vooral als je je concentreert op de voorbereiding van je echtscheiding. Omdat het proces zo ingewikkeld kan zijn, is het essentieel dat je de hulp hebt van een ervaren echtscheidingsadvocaat om je belangen te beschermen. We weten hoe we voorlopige maatregelen voor echtscheidingen moeten behandelen, en we kunnen je door elke stap van het proces helpen.